Kiertotalous on välttämättömyys

Kiertotalous on materiaalitehokkuuden aisapari ja täydentäjä jätteen vähentämistyössä. Materiaalitehokkuus pyrkii tuottamaan mahdollisimman paljon mahdollisimman vähästä, kiertotaloudessa taas tavoitteena on pitää raaka-aineet ja ja materiaalit suljetussa kierrossa mitään hukkaamatta. Pitkälti kyse on samasta asiasta mutta kiertotaloudessa ei painoteta samalla tavoin tuotteeseen tarvittavien resurssien minimointia vaan niiden kierrätettävyyttä.

Kiertotaloudesta on kaavailtu merkittävää veturia myös Suomen taloudelle. Laittamalla raaka-aineet tehokkaasti kiertämään on arvioitu saavutettavan jopa miljardien kasvua Suomen bruttokansantuotteeseen. Ennen kaikkea kiertotalouden odotetaan luovan lisää työpaikkoja, sillä keräys, kierrätys, uudelleenkäyttö ja -valmistus sekä huolto vaativat huomattavasti suuremman työpanoksen kuin neitseellisistä raaka-aineita hyödyntävä tuotanto. Hyviä esimerkkejä löytyy Suomestakin jo lukuisia, vaikkapa uudelleenkäytettäviä pakkauksia tarjoava RePack, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen avaama kierrätystavaroiden verkkokauppa tai Envi Grow Park Forssassa.

Kiertotalouteen siirtyminen ei kuitenkaan tapahdu automaattisesti. Raaka-aineiden ehtymisen aiheuttama hintojen nousu ei vielä aiheuta riittävästi painetta. Siirtymässä kaivataan aktiivista ohjausta ja monipuolisia kannustimia. Kuluttajien rooli on tässäkin ratkaiseva. Millaisia tuotteita suosimme, mitä niiltä odotamme ja myös aktiivisuutemme niiden kierrättämisessä. Julkinen jätehuolto tarjoaa vahvan ja luotettavan perustan kiertotalouden luomiseksi.

Toistaiseksi luonnonvaroja vielä riittää mutta pitemmällä aikavälillä maapallomme resurssien rajat tulevat väistämättä vastaan. Ennen pitkää kiertotalouteen siirtyminen on välttämättömyys. Viisainta on hyödyntää sen tarjoamat mahdollisuudet jo nyt.

Lue lisää Jätelaitosyhdistyksen tai Sitran Kiertotalous-sivuilta

Seuraa meitä facebookissa
ja twitterissä

Kampanjat

Paikalliset ja alueelliset kampanjat